lørdag den 22. december 2012

December måned og den søde juletid

Det er blevet december i det grønlandske og sneen daler ned og der begynder så småt at sprede sig julehygge i alle kroge af Nuuk. Julepynten er kommet at hænge i lysmasterne og der er de traditionelle orange julestjerner i de fleste grønlandske vinduer og hjem med respekt for sig selv. Solen har også vist sig fra sin bedste side og givet en masse dejlige billeder af Sermitsiaq og den skønne og flotte natur heroppe.




På skolen er december en travl måned, den starter med julebazar, hvor eleverne arbejder i forskellige juleværksteder. I værkstederne laver de forskellige jule ting som skal sælges, salget går som regel altid godt og overskuddet går til skolen. I de senere år har overskuddet betalt for nye legeredskaber i skolegården og fokusboards i alle klasselokaler, i år er det på tale at overskuddet skal gå til idrætsredskaber, hvilket os som har idræt er meget glade for J.
Efter julebazarens hektiske dage bliver det tid til noget mindst ligeså hektisk, terminsprøver… Eleverne har i to uger prøvet hvordan det vil blive til sommer når de skal til den rigtige prøve og mange elever har meget at lære endnu. Heldigvis går det også godt med prøverne, mange får øjnene op for hvor meget der egentlig bliver krævet af dem.




 
 
Trættende og tunge terminsprøver bliver afløst af en dejlig lyd af elever som synger ”Santa Lucia” på dansk og grønlandsk og gangene på atuarfik Ukaliusaq bliver igen fyldt med masser af sammenhold og julestemning, for nu ved vi at julen er nær.
Torsdag d. 20. december skal vi alle i kirke til grønlandsk julegudstjeneste med sange og juleevangeliets historie og budskab. Efter julegudstjenesten er der dans og sang om byens juletræ, hvor alle er sammen og hygger sig. Efter dansen og sangen går vi ud i vores klasser og hygger sammen vores elever, borgmesteren har besluttet at i dag må eleverne få sukker i skolen (hvilket ellers er bandlyst) og han har sendt en lille slikpose, en müeslibar, en juice og et stykke frugt til hver elev og lærer uhm. Eleverne sendes hjem kl. 12:00, hvor efter den står på kollegial hygge på lærerværelset, med uddeling af gaver til nisserne og en hyggelig samspisning med grønlandske specialiteter, som mattak (sælspæk), tørret fisk og tørret hvalhud. Og nu står den så på juleferie, hvor de sidste indkøb af gaver og mad står for døren.

December måned har budt på fyldt postkasse med mange julekort fra familie og nære venner fra Danmark og USA, hvor er det dejligt at modtage så mange julehilsner og vide at alle har det godt. Estermarie og Almasofie nyder at komme hjem fra børnehave og dagpleje, for hvis lyset er tændt i den lille forgang har julemanden været og lægge pakker i julesokkerne.



Den har også stået på luciaoptog i Umiaq, hvor pigerne sang ”Santa Lucia” og drengene sang ”Niisimaannguaq”, efter de dejlige sange var der julehygge med de andre forældre og børn og til slut var der dans omkring juletræet.
I går, d. 21. dec., blev der afsløret isskulpture nede på torvet nede i midtbyen og hvilket syn det var. Juletræet kom ind i stuen og blev pyntet med alt hvad der tilhører på et juletræ, hjerter, kræmmerhuse, kugler, lys, lametta og sidst men ikke mindst prikken over i´et, stjernen. Både Estermarie og Almasofie synes det var rigtig hyggeligt at hjælpe med at pynte træet og se på lysene, de skyndte sig at slukke alt andet lys i lejligheden så de rigtig kunne nyde juletræet i al sin pragt.


















 
 
Juleaften d. 24. dec. bliver også en travl, men hyggelig dag. Julemanden lander i sin helikopter ved Sana (sygehuset) og han er nødt til at flyve i helikopter fordi vi har spist hans rensdyr J. Herefter kommer han på besøg hos vores gode venner, Terkel, Beate, Mie og Simon, hvor han vil dele lidt gaver ud. Juleaften bliver holdt i vores lejlighed, hvor vi for første gang selv skal holde jul alene og selv lave and og ris a la mande.

søndag den 11. november 2012

Nye fantastiske oplevelser i Grønland.






Weekenden har stået i begivenhedernes og oplevelsernes tegn. Vi blev inviteret ud at sejle lørdag sammen med min kollega Jeppe, hans kone Marianne samt en anden kollega som hedder Maria. Vi tog af sted lørdag morgen med rygsækkene fyldt med madpakker, nybagte pølsehorn, ekstra varmt tøj og fuldopladt kamera. Vi sejlede i ca. halvanden time ind til Qooqqut og gik i land, hvor vi tog en lille vandring og vi oplevede at stedet er fyldt med store sorte bær. I Qooqqut er de begyndt at forberede en restaurant, hvor der skal være mulighed for noget bed and breakfast lignende. Efter vores vandretur var det tid til lidt fiskeri og hold nu op hvor er det let at fange fisk. Jeppe satte fiskesnører på båden med 2-4 kroge og de blev sænket ned i ca. 60 meters dybde, 2-3 ryk i linen og vi kunne trække 4 store torsk op i båden, helt uden madding. Vi sejlede 100 meter videre og gjorde det samme linen ud og der viste sig at være den største rødfisk nogen af os havde set, godt 4 kg vejede den. Fisketuren endte op med at vi havde 8 torsk og 3 rødfisk, mums lige til fryseren. På sejlturen hjem var der begyndt at danne sig mere is i fjorden og det var en meget koncentreret styrmand Jepsen bag roret, men hold fast for en skøn oplevelse den står vi i evig gæld til Jeppe og Marianne for.



 

Dagens begivenheder var ikke slut endnu, vi skulle på Nuuk bryghus for at holde Mortens aften sammen med Annes Chef, Stine, hendes mand Jakob og deres to børn Marius og Alma samt en af Stines veninder fra DK. Det var en rigtig hyggelig aften med andesteg, brunede kartofler, rødkål og alt hvad der hører til andesteg, der blev naturligvis også nydt en moskus øl fra det lokale bryghus.










Søndag var vi alle trætte af den friske luft vi havde fået i hovedet dagen inden, men vi havde aftalt med Mie, Simon og deres to børn Beate og Terkel at vi skulle gå en tur op til cirkussøen. Vejret var dog ikke helt med os, da det havde sneet i løbet af natten, men vi tog af sted og havde godt vejr til en vandretur. Det var en rigtig dejlig tur, hvor vi dog var ved at falde flere gange på grund af det glatte underlag, men oplevelsen var unik og chokoladekiksene som blev indtaget ved den tilfrosne sø gjorde nok også deres til at turen blev endnu bedre. Det er i hvert fald ikke sidste gang vi skal på vandring derop, hvilket skønt område og et super godt selskab.        

lørdag den 20. oktober 2012

Blok P

I Grønland er eller var der en kæmpe bygning som hed blok P, som har huset mere end 1% af hele Grønlands befolkning. Blok P var en 204 meter lang og 5 etagers bygning fra de tidlige tressere og der var stort behov for mange boliger, hurtigt. Det bestod af beton og gammel træværk som vist ikke havde set skyggen af maling de sidste mange år (det sagde ikke gori, det råbte det så højt at det kunne høres laangt væk) og bygningen var ikke flot og prangende, men praktisk. Vi blev informeret om at den ville blive fjernet i løbet af et par måneder og hvis vi skulle have billeder af den skulle vi age nogen nu, så kunne vi følge med i nedrivningen af noget som vil fylde i den grønlandske historie mange år frem og som har mange grønlænderes følelser med sig ned i støvet. Vi har løbende taget billeder af den enorme udvikling blok P har gennemgået, nu er den væk og det skete ikke uden dramatik. Nedrivningsfirmaet havde annonceret at fredag d. 19.10-2012 kl 09:30 ville den sidste del af blokken blive revet ned og de inviterede til at man kunne komme at følge den sidste bid af kagen blive spist. Der skete dog det som bare ikke må ske... kl. 08:34 lød der et kæmpe brag og vi kunne mærke nogle rystelser i gulvet i klasseværelset i 7.b og alle elever kiggede på hinanden og sagde "nu fladt blok P" og ganske rigtig. Kranføren fik væltet bygningen, men den forkerte vej, den faldt ned over hans maskine, hvor førerhuset blev mast helt flad og alle frygtede det værste. Se selv de frygtelige billeder og videoer af blok P og hvad der skete med kranføren efter blok P´s hævn.
http://knr.gl/da/nyheder/video-her-v%C3%A6lter-blok-p
http://sermitsiaq.ag/node/138508















Og nu er historien om blok P slut og forhåbentlig kommer kranføren og "vandmanden" snart over deres kvæstelser og forhåbentlig leve et normalt liv igen